ZGODOVINA

Morda je Vrhnika res prečuden kraj, kot jo je opisal Ivan Cankar… A dejstvo je, da je to mestece slovenskemu prostoru ponudilo ne le odlične literate, slikarje in druge umetnike, pač pa tudi kopico uspešnih športnikov. Nekateri med njimi (Mojca Suhadolc, Štefan Hadalin, Alenka Bikar, Aljoša Grom…) so dosegli celo rezultate, ki so jih naredili prepoznavne v svetovnem merilu! Nikakor ni pretiravanje, če rečemo, da Vrhnika živi in diha za šport. KK Ipros Vrhnika je le eden od teh stebrov, ki širi prepoznavnost vrhniških ljudi, še posebej športnikov. Ne le da je KK Ipros Vrhnika pomemben člen v tej zgradbi oz. zgodbi, njegova vloga se strmo dviga in nič ne kaže, da bi kmalu zvodenela. Nasprotno. Želimo si še hitrejšega napredka, ki bo naš klub popeljal na pot stare slave, ki pa ne sega prav daleč v preteklost.

Vrhniški košarkarski klub je klub z dolgoletno tradicijo, ki sega še v čas bivše skupne države Jugoslavije. Prvič (l. 1949) se je košarka na Vrhniki igrala na dvorišču nekdanjega doma JLA (balinišče pred domom upokojencev). Takrat je ekipa DIC-a iz Ljubljane premagala domačo postavo z rezultatom 9:106! Organizirana košarka se je začela igrati l. 1953, ko je v prvi uradni tekmi Vrhnika premagala Litijo z rezultatom 36:33. Že naslednje leto pa se je ekipa Vrhnike vključila v ligaško tekmovanje. Nastopili so v 3. ligi pod imenom TVD Partizan Vrhnika. Leta 1956 je ekipa nastopala v regionalni ljubljanski ligi, a pravi vzpon je vrhniška košarka doživela v drugi polovici šestdesetih let. Leta 1968 je košarkarska sekcija štela že 116 članov s šestimi trenerji!

Slika, ki vsebuje besede fotografija, oseba, postavljajoče, staro

Opis je samodejno ustvarjen

ŠD Partizan Vrhnika 1968 – 1969

Prve tekme na državnem nivoju je članska ekipa igrala še na nepokritem zunanjem igrišču v  športnem parku pri osnovni šoli Ivana Cankarja. Pretežno domači igralci so takrat uspešno zastopali klubske barve v 2. Jugoslovanski ligi. Govorimo seveda o ekipi fantov in prijateljev, ki so združeni v ekipi Vrhnike osvojili košarkarski pokal Slovenije in se s tem uvrstili med osem najboljših ekip nekdanje Jugoslavije! Davnega 27. aprila 1972 je slavno Olimpijo na zunanjem igrišču, pred 500 gledalci, premagala ekipa Vrhnike, pod vodstvom trenerja Viktorja Žaklja,  z rezultatom 77:72 (Gantar 18, Globačnik 20, De Gleria 15, Božič 2, Kukec 4, Modrijan 3 in Obid 15). Dnevno časopisje je takrat zapisalo, da je Olimpija doživela presenetljiv, a zaslužen poraz. Igralci uglednega člana prve zvezne lige (Lorbek, Sagadin, Fišer, Žorga…) so bili menda tako presenečeni in nezadovoljni, da niso prisostvovali podelitvi pokala, temveč so takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu odšli v slačilnico… A to je bil le eden od vrhuncev zmagovitega obdobja največjih uspehov, ki je trajalo od l. 1969 do l. 1973. Pred osvojitvijo slovenskega pokala je ekipa Vrhnike na kvalifikacijskem turnirju v Pulju zasedla odlično 2. mesto in se tako neposredno uvrstila v 2. ZKL – zahod!

Prestižni pokali iz časa največjih uspehov vrhniške košarke

Srečanje zlate generacije ob 50-letnici največjih uspehov

V obdobju največjih uspehov vrhniške košarke se je na zunanjem igrišču odigralo kar nekaj prijateljskih revijalnih tekem. Najpomembnejši med njimi sta bili tekmi z Urugvajem in Jugoslavijo, ki sta igrali na Svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Slednja je tam osvojila tudi naslov svetovnega prvaka. Ob igrišču (brez tribun) se je takrat na Vrhniki zbralo rekordnih 1000 gledalcev!

S tekme Vrhnika : Jugoslavija

Od tistih časov je klub največje uspehe dosegal z igranjem v 2. SKL, oz. z uvrstitvijo v 1.B ligo. Žal propadajoče lokalno gospodarstvo in slabšanje stanja javnih financ ni zmoglo slediti športnim apetitom uprave kluba, saj so se z nizanjem uspehov dvigali tudi stroški delovanja takšnega pogona. Sledila je  razpustitev članske ekipe, kar je s seboj potegnilo destabilizacijo celotnega kluba. Hitre menjave  uprav in predsednikov je obdobje stagnacije le še podaljševalo. Boljši časi so se pričeli kazati v obdobju zadnjih dveh uprav, ki sta uspeli v klub privabiti ljudi z visoko motivacijo in izrazito klubsko pripadnostjo.

Danes je KK Vrhnika uspešen in moderno zasnovan klub. Razvita je celotna igralska struktura, od šole košarke, do članske ekipe. Slednja je v večini sestavljena iz mladih, domačih igralcev. Napredku kluba botruje tudi prihajanje igralcev s širšega območja, še posebej pa nas veseli, da se vračajo tisti, ki so nekoč že zapustili matični klub. Odlično sodelovanje s krovno organizacijo (KZS) je v preteklosti vodilo k organiziranju različnih prireditev. Najbolj odmevna med vsemi je bila zagotovo priprava Dneva slovenske košarke – All Stars (2015), ki je požela številne pohvale z vseh strani. Na tej prireditvi je v tekmovanju v zabijanju zmagal Vrhničan Rok Savić! Vzgajamo dobre igralce in nekateri dosegajo vidne rezultate v slovenskih reprezentancah. Predvsem pa vzgajamo dobre in odgovorne ljudi, kar je tudi eden od pomembnejših ciljev kluba.

All Stars 2015 v znamenju jubileja

Reklamni letak za prestižno košarkarsko prireditev

Slika, ki vsebuje besede oseba, notranji, stoječe, moški

Opis je samodejno ustvarjen

Evropski pokal na Vrhniki

Vse našteto je bilo in je še vedno mogoče le ob predpostavki, da klub goji in čuti povezanost s širšim družbenim okoljem. Samo uspešna sinergija vseh deležnikov lahko botruje ambicioznim pogledom v prihodnji razvoj kluba. Cilji pa so in morajo biti vedno visoki. Hvala vsem sponzorjem in donatorjem, preteklim in sedanjim, da nam omogočate spogledovanje s temi cilji.